
Työttömyysturva
Työttömyysturva tarjoaa taloudellista turvaa haastavina aikoina.
Jos työelämä yllättää, käy kassan kukkarolla.
Palkansaajajäsenenä työttömyysturvasi on hoidettu Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon kautta. Voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, liikkuvuusavustusta ja vuorottelukorvausta.
1
2
Ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi kokoaikatyönhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Jos olet lomautettu, mukana tulee olla lomautustodistus. Ilmoita TE-toimistossa kassasi nimi, Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko (106).
3
Hae ansioon suhteutettua työttömyyspäivärahaa Erkolta aikaisintaan 2 viikon ja enintään 3 kuukauden kuluttua TE-toimistoon ilmoittautumisesta. HUOM! Päivärahahakemukset postitetaan Erkoon, ei liittoon. Lue yksityiskohtaisemmat ohjeet päivärahan hakemiseen Erkon sivuilta.
Ilmoita työttömyydestä tai lomautuksesta Akavan Erityisaloihin. Huolehdi viimeistään nyt siitä, että olet maksanut liiton jäsenmaksusi. Kassa tarkistaa jäsenyystietosi liitosta ennen päivärahapäätöksen tekemistä.
4
Työttömyyden jatkuessa täytä hakemus aina kalenterikuukausittain tai neljältä täydeltä kalenteriviikolta. Muista pitää työnhakusi voimassa, sillä työttömyyskassa maksaa päivärahaa ainoastaan ajalta, jona työnhakusi on voimassa. Viimeisen hakemuksen voi tehdä lyhyemmältä ajalta.
-
Työttömyyskassa on taloudellinen turvaverkkosi lomautus- ja irtisanomistilanteissa. Työttömyyskassan jäsenyys on kuin vakuutus: sen ansiosta voit keskittyä rauhassa töihisi ja vapaa-aikaasi. Jäsenenämme saat Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon turvan ja tuen.
Täältä pääset tutustumaan Erkoon. -
Työttömyyskassan jäsenyys sisältyy Suren jäsenmaksuun.
-
Lomautus tarkoittaa, että työnantaja on päättänyt keskeyttää työnteon ja palkanmaksun väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy muutoin voimassa. Työntekijä voidaan lomauttaa joko toistaiseksi tai ennalta määritellyksi ajanjakson ajaksi. Työnteko voidaan keskeyttää kokonaan tai lyhentämällä työaikaa. Lomautusaikana työntekijällä on oikeus ottaa vastaan muuta työtä ja irtisanoa työsopimus ilman irtisanomisaikaa.
Määräaikaisessa työsuhteessa olevan voi lomauttaa vain, jos hän on sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa se vakituinen työntekijä, jonka sijaisuutta määräaikainen hoitaa.
Irtisanominen puolestaan päättää työsuhteen. Työnantaja tai työntekijä voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan eli jatkuvan työsopimuksen. Työntekijä voi irtisanoa työsuhteen ilmoittamalla siitä työnantajalle kertomatta syytä irtisanoutumiselle. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän vain, jos hänellä on siihen asiallinen ja painava syy, joka työnantajan täytyy aina perustella työntekijälle.
Määräaikaista työsopimusta ei pääsääntöisesti voi irtisanoa, ellei siitä ole nimenomaisesti sovittu työsopimusta tehtäessä. Määräaikainenkin työsopimus voidaan kuitenkin päättää, jos päättämisestä saadaan sovittua työntekijän ja työnantajan välillä.
-
Myös opiskelija voi kerryttää itselleen työssäoloehtoa opiskelujensa aikana hankkimalla Sureon Star-jäsenyyden.
Työssäoloehtoa kerryttää jokainen viikko, jolloin työtä on ollut vähintään 18 tuntia. Työstä tulee maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on vuonna 2024 oltava vähintään 1 337 euroa kuukaudessa.
Lue lisää täältä. -
Itsenäinen ammatinharjoittaja tai yrittäjä voi työttömyyden kohdatessa saada työttömyysturvaa joko ansioturvana työttömyyskassan kautta tai perusturvana Kelan kautta. Ammatinharjoittaja voi saada päivärahaa, jos yritystoiminta on kokonaan lopetettu tai työllistyminen yrityksessä on päättynyt. Päivärahaa saadakseen hänen on ilmoittauduttava työnhakijaksi TE-toimistoon, jossa tutkitaan yritystoiminnan tai työllistymisen päättyminen.
Lue lisää täältä.